- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Sarma

Sarma [1]

Vjerujem da nema kuće u kojoj se sarma ne kuva, posebno za Novu godinu. Pravo zimsko domaće jelo koje nećete naći u fancy restoranima. Sarma od kiselog kupusa, najdraža kulinarska zimska kraljica…

 

 

Sarma [2]

 

Ukupno: 4203 kcal, za nekih 6-8 porcija

Potrebna je glavica kiselog kupusa (a kupus moga tate je neprevaziđen). Sad ima za kupiti i vakumiranih glavicakiselog kupusa tokom cijele godine, i čini mi se da uopšte nije loš. Odvojim listove, odsiječem zadebljanja i po potrebi, ako je kupus prekiseo, obarim ga u jednoj vodi, pa ocijedim.

Sarma [3]

Dok se kupus hladi izdinstam jednu glavicu crnog luka , pa dodam 700g mješanog mljevenog mesa,50 g sitno sjeckane dimljene slanine, 2 češnja bijelog luka, kašičicu začina, biber i šoljicu riže. Sve još kratko prodinstam, pa kašikom smjese filujem po jedan list kupusa, zamotamga, i ušuškam krajeve. Ustvari, na dlan lijeve ruke stavim list kupusa, u njega kašiku fila pa preklopim kupus sa malog prsta prema sredini, i isto tako sa palca. Onda sa korjena šake zarolam sarmuka prstima  i malo stisnem šaku na kraju. Ako ima potrebe  prstom još malo uguram bočne krajeve. Sarme tijesno ređam u šerpu pa stavim između nijh i 5-6 kocki dimljene slanine i 2 lista lovora. Nalijem sa 2-3 čaše vode i pola čaše ulja ili rastopljene masti, pa pospem crvenom mljevenom paprikom i pokrijem sa dva lista kupusa. Ovo je jedno od jela koja treba što duže na što tišoj vatri krčkati, barem dva-tri sata. Nekad su to naše bake radile ne kraju šporeta na drva.

Sarma [4]

Iako je treba zapržiti ja je više volim nezaprženu…

Često zaledim samo zamotane neskuvane sarme pa sve iznenadim mirisom sarme u julu, kad ih najmanje očekujemo…

Sarma [5]

Preporučujemo:

Lički kupus [6]
Lički kupus [6]
Sekelj gulaš [7]
 Sekelj gulaš [7]
Mesna štruca [8]
Mesna štruca [8]
Dinstani kupus [9]
Dinstani kupus [9]