Riblji paprikaš

Riblji paprikaš

Najbolji je riblji paprikaš spreman u kotliću, na tihoj vatri i vrbovini. Najbolji jer mu vatra da posebnu aromu, a i društvance lijepo ogladni čekajući pored kotilća uz nezabilazne, nevjerovatne i nezaboravne ribolovačke priče.

Ipak,čak i kad se sprema u kućnoj atmosferi, zimi jedinoj mogućoj, nije za bacit. Šta više, mnogo je dobra replika onim spremanim pored rijeke. Bitno je samo s kim ćete podijeliti lijepe trenutke i slasne zalogaje…

 

  • 2 kg očišćenog šarana (2980 kcal)
  • Riblji paprikaš500 g crnog luka (115 kcal)
  • 2-3 češnja bijelog luka
  • 50 ml ulja (450 kcal)
  • 500 ml paradajz pelata (215 kcal)
  • 200 ml bijelog vina (172kcal)
  • Lovorov list
  • So, biber po ukusu
  • 3 kašičice crvene paprika (~40 kcal)
  • Tucana ljuta paprika
  • Feferona po potrebi

Ukupno: 3972 kcal

Šarana očistiti, isjeći na zvona širine 3-4 cm. Svako parče osoliti, i posuti tucanom ljutom paprikom, pa ostaviti da odstoji par sati, a najbolje preko noći. Ovo će pomoći da riba bude jednolično slana, a što je najbitnije da se ne raspadne prilikom kuvanja.

Riblji paprikašNa ulju dobro izdinstati sitno izrezan posoljen crni  i bijeli luk. I da znate mnogo je ukusniji ako koju suzu pustite sjeckajući. Nije to zbog suza, nego zato što nakon sjeckanja u blendeur luk zna biti otužno gorak.

Kad luk postane zlatan i staklast,sklonite ga sa vatre dodajte biber , lovor i 3 kašičice crvene paprike.Dobro promješajte pa sipajte paradajz pelat i vratite na kolo da sve zajedno lagano kuva 10 minuta. Dodajte tad i vino, i još čašu vode. Promješajte dobro i sklonite sa kola da odmori.

Komade šarana složite u vatrostalnu posudu, a ako imate keramičku još je bolje.

Ako imate mogućnosti naravno koristite kotlić-tu ne može biti greške u izboru.

Riblji paprikašRibu prelijte pripremljenim saftom a ako treba dodajte još vode, kako bi svi komadi bili utopljeni.I na kraju  prodrmajte posudu, da se sve lijepo promješa i ravnomjerno rasporedi.

Ako koristite kotlić, kuvajte paprikaš na umjerenoj vatri, i samo s vremena na vrijeme zavrtite lonac. Miješanje je najstrožije zabranjeno, jer bi se sva riba raspala.

Ako spremate u vatrostalnoj posudi, stavite je poklopljenu  u rernu na 250 C, biće dovoljno 45 minuta.

Riba brzo bude gotova, saft se lijepo ukrčka i riblji paprikaš zanosno zamiriše, sa vatre ili iz rerne na kraju i nije mnogo bitno.

Riblji paprikaš se najčešće služi sa rezancima ili palentom, i naravno uz obilje vina jer nešto mora i da rashladi atmosferu

Riblji paprikaš

 

Preporučujemo:

Riblja čorba
Riblja čorba
Krompir salata
Krompir salata
Losos Pastrmka na žaru
Losos pastrmka na zaru
Ukljeve u povrću
Ukljeve u povrću

3 thoughts on “Riblji paprikaš

  1. Pozdrav,
    U recepte ne ulazim, ali samo da ispravim riblji paprikas se nikada ne kuva na laganoj vatri, a pogotovo ne na vrbi – vatra mora biti jaka, drva suva i sitnije iscjepana tako da parikas stalno “radi”, riba se nesmije prekuvati i paprikas mora biti gotov za max. 45 minuta ako je saran cca 2-2,5kg. Cobanac i pasulj su drugo oni se kuvaju lagano na tihoj vatri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.