- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Punjeni patlidžan

Punjeni patlidžan [1]Nedavno je svratila Jelka na kafu, i onako s vrata dade mi zdjelu i kaže: Evo jedan patlidžan , da samo vidiš kako je ukusan.

OK, za početak vidim da je fotogeničan, rekoh ja i uzeh foto…

Časkom organizovasmo jedan fotosešn ovog zgodnog patlidžana, a onda smo dugo uživale u kafici i raznim ženskim pričama. Punjeni patlidžan nije ostao zanemaren jer se ja brzo uvjerih da je ukusniji nego što slike pokazuju, a i u našem čavrljanju često su se čule riječi poput gram, litar, prstohvat…

Ukupno: 2008 kcal

Patlidžane treba oprati pa uzdužno prepoloviti i izdubiti, kako bi se dobili oblici poput čamca. Onda se te polovine kratko obare u slanoj vodi, svega minut dva da kuvaju od kad voda provri, pa se ocijede i ostave da se hlade.

 Punjeni patlidžan [2]

Sa strane se izdinsta luk na ulju, doda mu se mljeveno meso i začini, pa na kraju i ona sredina koju smo izdubili iz patlidžana i šoljica riže. Sve se podlije sa malo vode i dinsta koliko da se meso skuva i riža nabubri.

Patlidžane treba blago posoliti, poprskati uljem (najbolje maslinovim), pa filovati pripremljenim filom. Sve poklopiti tankim kriškama svježeg paradajza , poređati u vatrostalni pleh pa peći 20 min na 220C, na kraju preko paradajza narendati sir i zapeći još 5-10minuta, tek toliko da sir porumeni.

Prohladiti pa servirati , ukrasiti šeri paradajzom i listićima bosiljka…

Pa i vi obrdadujte goste, ili kao Jelka u ovom slučaju domaćine. Neće da škodi…

Punjeni patlidžan [3]

Preporučujemo:

Čamci od tikvica [4]
Čamci od tikvica [4]
Patlidžan Dalmatino [5]
Patlidžan Dalmatino [5]
Patlidžan na barski način [6]
Patlidžan po barski [6]
Imam bajaldi [7]
[7]