- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Proja

Proja [1]

Stalno me pitaju koja je korist od blogovanja. I ja iznova odgovaram – prijatelji. Mnogo sam divnih ljudi srela u tom digitalnom svijetu a broj toplih, veselih i nježnih prijateljstava raste sa svakim postom koji objavim. Divno je to rastuće prijateljstvo, ideje i podrške koje dobijate, radosti koje dijelite.Ponekad i tuge, probleme, nedoumice…

Prijatelje u našim godinama dijelimo na rijetke iz školskih dana, mnogo češče su to već ozbiljna studentska prijateljstva, pa slijede i sportska, poslovna, porodična… a ja sam sretna jer imam još jednu kategoriju, blogerska…

Nale i njena Coolinarija [2] su jedni od njih. Upoznajte moju prijateljicu Nale uz predivnu proju spremanu po njenom receptu.

Proja [3]Ovih dana završava se prvi ovogodišnji krug igrice FBI rukavice [4], a pod istragom je bila, pogodit ćete, Coolinarija.

Coolinarija je blog koji rado čitam i pratim, i uvijek sa radošću dočekam novu priču i novi recept. Nježni kutak na internetu, lijepe fotografije, a recepti baš topli i mirisni, oni od kojih odmah ogladnite i trčite u kuhinju da ih isprobate.

Nisam imala baš previše vremena za detaljna isprobavanja, a jela koja sam ranije probala na žalost nisam slikala, ali ih preporučujem. Samo otvorite njena peciva [5] i sve će vam biti jasno

Nale pravi i predivne zimnice [6], pa ćete kod nje naći recepte za slatko od šljiva , ajvar, peglane paprike… a sve divno, domaće i s ljubavlju spremljeno. Eh Nale da si mi samo malo bliže, pa da se mijenjamo za teglice, ko klinci za salvete.

Kod Naleta ima svačesa, a ja jedva čekam proljeće da ponovo ugrijemo sač i probamo Džumlek ćevap [7].Bićete prvi koji će čuti utiske, obećavam.

Proja [8]Danas vam predstaljam Naletovu proju [9].Jednostavan recept s kojim ne možete omanuti. Proja, topla, žuta, domaća. Proja je uvijek veselo osvježenje na stolu, njena vesela boja, hrskava korica i meka unutrašnjost, blagi miris mladog sira, obećavaju zadovoljstva kojima je teško odoljeti.

A ako imate domaće brašno, jaja i sir onda je u pitanju prava poslastica. A sa čime se proja ponajbolje slaže, znate i sami, sa slaninom i lukom.

Proja je lagana za pripremu. Prvo uključite rernu  da se ugrije do 200C dok vi spremate smjesu za proju. Zatim umutite jaja, dodate mokre, a onda i suve sastojke, pa umutite žitku smjesu. Biće ona gušća nego na  primjer smjesa za palčinke, a sve što treba da pazite je da ne ostane grudvica brašna. Dodati onda i viljuškom izdrobljen sir, provjeriti slanost, imajući na umu koji sir koristite i koliko će on doprinijeti slanoći pa izlijete sve u podmazan pleh.

Peći na 200 C oko 30 minuta, na temperaturi od 200 stepeni C. Pečenu proju pustiti da se lagano prohladi, izrezati na kocke i blago toplu servirati.

Dok uživate u divnoj proji obavezno klik na Coolinariju i javite šta ste vi interesantno pronašli. Ja sam ovih dana u fazonu pirea od bundeve pa će za vikend pire krompir [10] da dobije i narandžaste tonove.

Proja [11]

Preporučujemo:

Proja iznenađenja [12]
Proja iznenađenja [12]
Proja sa sremušem [13]
Proja sa sremušem [13]
Pečeni kesteni [14]
Pečeni kesteni [14]
Coolinarija – Snežna lenja pita sa jabukama [15]
Snežna lenja pita [15]