Marinirana pastrmka

Marinirana pastrmka

 

Može da stoji danima, koščice se izgube a zgodno ju je pripremiti i koristiti umjesto konzerviranih varijanti ribe.

 

 

 

  • 2 kg pastrmke (196 kcal kalifornijska, 84 kcal potočara)
  • 1 l ulja (9000kcal)
  • So
  • Biber u zrnu

Ukupno:9392 kcal za slučaj kalifornijske, koja ćete češće naći, mada je broj kalorija koji se pojede značajno manji, jer veći dio ulja ipak nećete pojesti, možda svega 1 dcl, što daje ukupno 1096 kcal.

Očistiti ribu, isjeći na ‘zvona’ širine 3-4 cm pa je posoliti i staviti u nešto dublju šerpu. Idealni su oni lonci za kuvanje supe. Posuti sa 15-ak zrna bibera i preliti litrom ulja. Potrebno je da su svi komadi pastrmke u ulju. Po potrebi korigovati količinu ulja.

Staviti da provri, pa smanjiti na najtiše moguće (kod mene je to na 1 od 9 podioka) .Poklopiti šerpu folijom, pa poklopcem i ostaviti tako da krčka 7-8 sati. A ovo je najbolje uraditi uveče, pa ostaviti lonac na tiho do ujutro.

U tom slučaju vam treba 10 min da pripremite ribu, a kuvanje ni ne osjetite. Ujutro pustite da se ohladi i prebacite u zgodnu posudu pa u frižider. Komadi koje ste izrezali će ostati ucijelo, kosti se neće osjetiti, a kožu možete lako oguliti.

Predlažemo vam da probate ovaj način pripreme, koji nema konzervansa, a pri tome pasrmku možete koristiti na sve one načine kako standardno koristite konzerviranu tunjevinu…

Preporučujemo:

Ukljeve u povrću
Ukljeve u povrću
Pržena pastrmka
Pržena pastrmka
Losos Pastrmka na žaru
Losos pastrmka na zaru
Kiselo mlijeko
kiselo mlijeko

Leave a Reply

Your email address will not be published.