- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Ljubavna torta

Ljubavna torta [1]

 

Torta u obliku srca, i to ona koju ste vi sa toliko ljubavi spremali sigurno je najneočekivaniji i najljepši poklon …najdražoj osobi, za posebni dan najljepša ljubavna torta…

 

 

 

 Ukupno: 4930 kcal

Za koru je potrebno pjenasto umutiti manji maslaca (125g) i 2 kašike mljevenog šećera, pa dodati 50 g mljevenih pečenih badema (po želji) i   3 kašike soka iz kompota, i na kraju 150 g mljevenog keksa. Kad umjesite lijepu glatku smjesu njome obložite dno kalupa.

1 kesicu želatina rastopite u 30 ml hladne vode pa posle 2-3min pomješajte sa 100 ml hladnog mlijeka i umutite sa kesicom šlag krema od čokolade i kašičicom kakaa. Posebno umutite 250 ml slatke pavlake i spojite onda ova dva fila.

Iz kompota izdvojite 10 lijepih polutki kajsija a ostatak isjeckajte na male kockice , blago ocijedite od soka i dodajete u fil,a takođe narendajte i pola mliječne čokolade.Sve lagano promješajte kašikom da se voće i čokolada ravnomjerno rasporede kroz fil.

U sok iz kompota umačite piškote vrlo kratko, samo da dotaknu sok i slažite ih uz rub kalupa, pa  u sredinu uspite fil sa voćem i lijepo poravnajte. 1 kesicu želatina rastopite u 30 ml vode a potom nakon  2-3 min u 200 ml preostalog soka, blago ugrijte da se mrvice želatina rastope i ostavite u frižider da počne da se steže.

Ostatak čokolade rastopite sa 1 kašikom ulja i 2 kašike mlijeka i prohlađeno sipajte preko fila i ravnomjerno rasporedite. Preostale kajsije izrežite u kriške pa rasporediti uz piškote, a za dekoraciju možete dodati i poneku kandiranu trešnju. Voće prelijte želatinom koji je već prohlađen i gust pa pospite rubove listićima badema i čokoladnim mrvicama.

Tortu ostavite da prenoći, oprezno skinete kalup, zavežite mašnu i tako divnu je poklonite najdražoj osobi, a potom zajedno uživajte u neodoljivom spoju kajsije i čokolade…

Preporučujemo:

RajBoj cheesecake [3]
RajBoj Cheesecake [3]
Markiza od jagoda [4]
Markiza od jagoda [4]
Picaso torta [5]
Picaso torta [5]
Rigo Jancsi [6]
Rigo Jancsi [6]