- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Lagana orah torta

Lagana orah torta [1]

Kad treba da spremam tortu za široke narodne mase , obično biram klasiku. Lagana orah torta jedna je od njih. Nježna kombinacija oraha i čokolade, upravo je savršena, i sa njom zasigurno nikada nećete pogriješiti. To je jedna od torti za koju niko i ne sumnja da nije domaća…

A kako bi i posumnjali, kad je orah torta , torta sa kojom smo rasli, torta koju uz koji smo svi slavili rođendan prije par decenija kad nije bilo fondana i marcipana….Divna kremasta torta posuta orasima…

Kore:

Fil :

Ukupno: 5498 kcal

Razdvojiti žumanca i bjelanca pa bjelanca sa malo soli umutiti u čvrsti šam. Posebno umutiti žumanca  i šećer, i kad se dobije svijetli glatki krem, dodati brašno i prašak za pecivo. Lagano spojiti bjelanca i žumanca, dodati orahe i sve lagano ručno umješati.

Pleh za gibanicu puljiti i pobrašnjati pa usuti smjesu za koru. Koru peći 20 min na 220C. Provjeriti je čačkalicom pa izvaditi da se ohladi i hladnu uzdužno  prerezati na dva jednaka dijela.

Lagana orah torta [3]

Umutiti 1 margarin sa 200 g rastopljenje i prohlađene čokolade. Posebno umutiti 3 šlag krema od čokolade sa mlijekom i spojiti kremove.

Ohlađene kore bogato natopiti rumom.Pa obilato filovati. Fila ima dovoljno da se torta slaže po principu kora-fil-kora-fil i da se premažu bočne strane.

Torta je veoma lagana, prozračna, blagih ukusa. Nježna i nevjerovatno lijepa. Podsjetiće vas na klasične orah torte naših baka, ali i  oduševiti  jednostavnošću i lakoćom.

Lagana orah torta [4]

 Napomena:

Često spremam duplu mjeru, kadu plehu od rerne pečem tri posebne kore od po 5 jaja, 5 kašika šećera, 4 kašike oraha i 1 kašike brašna… a fil jednostavno uduplam… i kolika god da bude torta, sutra je nema…

Preporučujemo:

After Eight [5]
After eight [5]
Zločesta torta [6]
Zločesta torta [6]
Torta zvana Uspomena [7]
Torta zvana Uspomena [7]
Bojanina torta [8]
Bojanina torta [8]