- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Gabon torta

Gabon torta [1]

Iako joj izgled nije obećavajući, s obzirom da je ovo bila i jedna šaljivo dekorisana  torta,  vjerujte mi na riječ- Gabon torta je fenomenalna. Lješnjak i čokolada, mmm.

A izgled, he-he, malo zemlje od drobljenog keksa, čokoladni kamenčići iz dalekog Katara i gumeni crvići, koga na šta podsjećaju nek sam vidi. Reći ću vam samo ova torta bila je poklon Deliji koji je insistirao da ne bude na pruge crno-bijele, a onda je vidjevši tortu pomalo i zažalio za prvobitnom željom…

Kako god, odrasli su s čuđenjem gledali tortu , a klinci su bili baš oduševljeni:Mama, ja bih dva kamena  i ovog zelenog crva!!!

 

Fil:

Kore:

Za dekoraciju:

Ukupno:  12316 kcal bez gumenih bombona (krajnje dijetalna torta )

Prvo se sprema fil. Žumanca, šećer i vanil šećer se pjenasto umute pa se kuvaju na pari, 5-6 minuta, dok ne počnu lijepo da se zgušnjavaju. U topli fil se doda izlomljena čokolada i sve se miješa dok se čokolada u potpunosti ne rastopi. Fil onda ide na hlađenje.

Posebno se pjenasto umuti puter koji je par sati bio van frižidera kako bi postigao sobnu temperaturu.

Gabon torta [3]

Takođe se umuti i šlag krem sa mlijekom pa se polako dodaje u maslac. I na kraju se u maslac dodaje i ohlađeni krem od žumanaca i čokolade. Kad se sve lijepo umuti u divan glatki krem, najbolje je držati ga u frižideru.

A sad idemo spremati kore.Tri puta istu. 5 bjelanaca se dobro umuti sa prstohvatom soli, i 75 g šećera, pa se doda kašika fila, kašika brašna i 100 g prženih mljevenih lješnjaka, i lagano promješa žicom a ne mikserom.

Kora se izlije u kalup (30 cm) i peče na 180C oko 15 min tj, dok ne porumeni. I tako tri puta.

Ohlađene kore se premazuju sa po četvrtinom fila, a preostala četvrtina služi za premazivanje bočnih ivica.

Tortu možete ukrasiti i ovako šašavo ko što ja učinjeh, a možete je i jednostavno preliti čokoladnom glazurom, pa ukrasiti sa malo šlaga… dekoracija već zavisi od prilike i mašte, zar ne?

Gabon torta [4]Za učešće u igrici Ajme koliko nas [5] je šaljem i šašavo dekorisanu tortu na blog Legice u kuhinji [6], koje su domaćice decembra 2014 a izabrale su lješnjak…

Preporučujemo:

Keks torta Maša [7]
Keks torta Maša [7]
Lagana orah torta [8]
Lagana orah torta [8]
After Eight [9]
After eight [9]
Ljubavna torta [10]
Ljubavna torta [10]