Čizkejk sa jagodama

Čizkejk sa jagodamaKolač od sira sa dodacima  voća, odavno se udomaćio i na domaćoj trpezi. Čuveni cheesecake sada možete naći u svakom rstoranu, i u skoro svakoj sveski recepata.

Popularnost je stekao jednostavnošću pripreme, nježnom bogatom kremom na bazi sira i mnogobrojnim kombinacijama sa svježim ili kuvanim voćem. A dekorativnost je došla kao ‘šlag na tortu’.

Čizkejk sa jagodama, jednostavno ne možemo preskočiti u majskim receptima…Svježe jagode mirišu i mame sa svih strana, a najljepše i najdraže su jagode iz naše bašte. Malo ih pojedemo onako usput, a poneka ipak uspije dočekati i svoj trenutak slave i zasijati na šarmantnom kolaču…

Podloga:

  • 300 g mljevenog keksa (1245 kcal)
  • 125 g putera (944 kcal)
  • Čizkejk sa jagodama30 g mljevenog šećera (120 kcal)
  • 1 dcl soka od breskve (55 kcal)

Krem:

  • 500 g mascarpone sira (2265 kcal)
  • 250 g slatke pavlake (738 kcal)
  • 50 g mljevenog šećera (200 kcal)
  • 2 kesice želatina (30 kcal)

I još:

  • 300 g jagoda (108 kcal)
  • 1 kesica želatina (15 kcal)
  • 2 kašike šećera (120 kcal)

Ukupno: 5840 kcal

Pjenasto umutiti omekšali puter i mljeveni šećer pa dodati mljeveni keks , a ja najčešće koristim Plazmu. Volim tu njenu posebnu aromu, valjda se neki ukusi nikad ne zaboravljaju, a sa Plazmom smo mnogi porasli…

Rukom umijesiti smjesu postepeno dodavajući kašasti sok od breskve. Može i sok od pomorandže ili kajsija, kako volite. Breskva je ipak moj prvi izbor. Iako sam napisala da ide 100 ml, ovo je više na principu ‘otprilike’. Potrebno je da dobijete smjesu kao za pripremanje kuglica, mekanu da je možete oblikovati, a opet dovoljno čvrstu i kompaktnu. Mislim da je dovoljno i manje od 100 ml, pa dodajiti postepeno.

Kalup za torte obložite pek papirom, pa rasporedite smjesu kao podlogu za tortu, uzdižući je pomalo uz ivice kao da formirate tanjir u koji ćete sipati krem.

Čizkejk sa jagodama

Pripremljenu koru stavite u frižider i idemo spremati krem. Potopite dvije kesice želatina u pola čaše vode i ostavite da nabubri.Umutite dobro mascarpone sir. Posebno umutite slatku pavlaku i mljeveni šećer. Ako je pavlaka zašećerena, prilagodite količinu šećera vašem ukusu. U slatku pavlaku sad dodajte nabubrjeli želatin, blago umutite i spojite sa mascarpone sirom. Mutite srednjom brzinom, tako da dobijete čvrsti glatki krem.

Odvojite par kašika kreme za ukrašavanje, a ostatak rasporedite u kalup i poravnajte. Vratite u frižider.

Preostalu kesicu želatina pripremite po uputsvu sa kesice, tj. razamutite je u malo vode, pa dodajte u toplu vodu i šećer i dobro ugrijte, da se sav želatin rastopi, ali ne i da proključa.

Ostavite da se lagano hladi i da počne da se steže. Za to vrijeme očistite jagode i izrežite ih na tanke kriške.

Čizkejk sa jagodamaJagode rasporedite po rashlađenom kremu i prelijte polustegnutim želatinom krećući od centra ka krajevima. Vratite u frižider, pa kad se želatin stegne, nakon 10-15 minuta ukrastite preostalim kremom.

Ostavite čizkejk sa jagodama par sati u frižideru da se dobro stegne i da želatin završi svoj dio posla, najbolje preko noći,pa sa prvim jutarnjim zracima uživajte u neodoljivoj kombinaciji nježnog sira i sočnih proljetnjih jagoda.

Preporučujemo:

Markiza od jagoda
Markiza od jagoda
Mus sa jagodama
Mus sa jagodama
Čokolešnik torta
Čokolešnik torta
RajBoj cheesecake
RajBoj Cheesecake

Leave a Reply

Your email address will not be published.