- Kuvaj za me - http://www.kuvajza.me -

Bosanski lonac

Bosanski lonac [1]

Kad skupite oveće društvo, nema boljeg jela za poslužiti nego što je bosanski lonac.
Svi su za njega čuli a mnogi ga nisu probali, priprema se ‘brzo’, strpaš štošta u rernu i zaboraviš sve nekih 3-4 sata…a ona stara narodna ‘mani zemlju koje Bosne nema’ mogla bi se primjeniti na kuhinju i bosanski lonac…

 

 

Ukupno:6362 kcal

Najbolje je miješati mesa, po pola kile teletine, jagnjetine i svinjetine. Meso se izreže na malo veće kocke (kao pola margarina), i dobro posoli i pobiberi.

Dno pekača se vrlo malo poulji pa se pokrije kupusom izrezanim na kriške debljine 2 cm (oko pola glavice). Onda na kupus stavite svo povrće : crni luk ne baš presitno izrezan, bijeli luk kojem češnjeve samo prepolovite, šargarepe, pašternjak i celer na štapiće, papriku isto, tikvicu na kolutove… poenta je da ne presitnite povrće kako bi se kasnije lijepo raspoznavalo.Takođe dodajte i paradajz na šestine i krompir na četvrtine, i obavezno na kraju šaku graška i šaku boranije (iako smo dali precizne mjere, ovo sve ide na principu svega po malo i ofrlje). Dakle sve što možete naći na pijaci, a ja obavezno dodam i feferonu pa kad se preznojimo od opasanog lonca vatru gasimo ladnim pivom.

Onda sve posolite, pospite kašičicom crvene paprike i stavite dva lista lovora. Preko povrća složite meso i poklopite preostalim kupusom, i opet pouljite. Ne morate pretjerivati s uljem jer će i meso omastiti bosanski lonac.A ni začini nisu potrebni, ogromna količina raznolikog povrća je više nego dovoljna za dobar ukus.

Na kraju dodajte čašu vode, a ostatak će pustiti povrće. Možete samo zatvoriti pekač, a možete sve pokriti masnim papirom i zavezati kanapom (ovo se radi ako koristite zemljani sud), pa stavite na 250C u rernu. Neka se krčka oko 4 h, pri tome ga ne otvarate, ne miješate, NE BRINETE.

Kad izvadite lonac iz rerne ostavite ga još nekih pola sata poklopljenog da se lagano hladi i spusti temperaturu na jestivu.

Pripremite ogromnu zdjelu salate, domaći hljeb i gajbu ladnog piva, pa sipajte bosanski lonac, svakom po komad mesa i malo povrća, a gosti će već sami čim omaste brke sipati i repete…

Preporučujemo:

Lički kupus [2]
Lički kupus [2]
Dinstani kupus [3]
Dinstani kupus [3]
Riblja čorba [4]
Riblja čorba [4]
Punjene paprike [5]
 Punjene paprike [5]