Peppermint brownies

Peppermint browniesKad je Gaga objavila recept za Pepermint braunis, oči su mi se raširile, srce poskočilo i bale krenule… Vjerujem da i sami znate taj osjećaj, kad nešto jako poželite, da mu skoro pa možete osjetiti ukus, strukturu na nepcu, pa krenete i prste olizati kao da ste upravo taj brownies sa slike u usta strpali…

Tako sam ja reagovala  na Gagine brownies-e… A istovremeno sam i Gagu ‘mrzila’ najstrašnije. U momentu kad je ona objavila ove divne kolačiće, kod nas je pljuštala kiša, kao da je novembar a ne sredina maja. Znala sam da je nana u mojoj bašti zažbunila i pomislila sam da ću baš ovom divotom uljepšati tmurno popodne, i izašla sam po najstrašnijoj kiši do bašte, i tužno zaključila da je nane ipak premalo…

I onda sam odustala, i naravno spominjala i Gagu i browies, i naglas i ispotiha 🙂  dje ih sad objavi, kad ih ne mogu probat…

Brownies

  • 230 g putera
  • 250 g crne čokolade (za kuvanje)
  • 4 jaja
  • Peppermint brownies450 g šećera
  • ¼ kašičice soli
  • 280 g brašna
  • Šaka listova svježe nane ili 2 kesice čaja od nane

Glazura I

  • 150 g crne čokolade
  • 6 kašika ulja
  • 6 kašika mlijeka

Glazura II

  • 70 g bijele čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike mlijeka

Posle nekog vremena nana je ipak dorasla ovom poduhvatu i ja jedne nedjelje odlučih napraviti peppermint brownies. I zamislite, taman što iskočih do bašte da uberem nanu krenu kiša, na brzinu ubrah par grana i utrčah u kuću. Pomislih ,ovo se Gaga smije, sve joj suze frcaju od smjeha… jer ko se zadnji smije, najslađe se smije, a Gagu sam upoznala i zapamtila upravo po vrcavom duhu , veselom i zaraznom smjehu… Srce je naša Gaga… Zna ona koliko sam s čežnjom čekala na ovaj kolač, i zna kakva me divota čeka kao nagrada..

Peppermint browniesRecept za briwines sam ispoštovala , skoro pa do daske. Poslušala sam Gaginu preporuku i pekla sam ih u većem plehu tako da sam dobila niži kolač, otprilike 2-3 cm visine. Nisam ga mjerila, ko će još time dusati.

Jedino što sam mijenjala je recept za glazuru. Morala sam je napraviti više nego što je u orginalnom receptu, kako bi pokrila veću površinu, i ja nekako već godinama glazuru spremam na jedan način, pa obično i ne pokušavm sa drugim… Navika je čudo.

Dakle , koraci su sljedeći. Čokoladu i puter rastopiti na tihoj vatri, ili u mikrotalasnoj. Pleh pokriti pek papirom i dobro ga namazati ostatkom putera, a ja sam koristila pleh 35*25 cm. Umutiti jaja i šećer, pa dodati rastopljenu čokoladu i puter i so. Gaga je dodavala i ulje mentola , ali ja g nisam imala.Listiće naae sitno isjeckati, pa dodati i njih, kao i brašno. Sve polako umutiti  dok se lijepo ne sjedini. Bolje šptulom nego mikserom.

Peppermint browniesIzručiti u pleh, pa staviti u pećnicu ugrijanu na 180 C.peći 30-40 minuta. Provjeriti štapićem i izvaditi, dok prije nego se tijesto potpuno isuši. Neka štapić ipak bude malo zamazan.

Ostaviti da se lagano hladi i odmah praviti glazure.

Rastopiti na tihoj  vatri sve sastojke i miješati dok se ne razbiju grudvice i glazura ne postane glatka sjajna masa. Prvo pripremati crnu glazuru i odmah njom toplom preliti topli brownies.

Zatim pripemiti i bijelu glazuru na isti način pa je toplu u tankom mlazu sipati po crnoj glazuri šarajući nasumično. I na kraju uzmete onaj štapić što ste isprobavali s njime tijesto, pa dodatno prošarate po glazuri kao bi se veselo razmazale u neobične, apstraktne  slikice.

Ostavite brownies da se ohladi na sobnoj temperature pa ga režite u  sitnije forme, nakon čega ih možete držati u frižideru.

Ja sam oduševljena ovim slatkišom. Kako i ne bih kad sam ga toliko dugo, čekala i željela. Na izgled obične čokoladne štangle, eto kao malo fancy izgledaju. Ali kad ih stavite u usta, prosto se tope. I onda vas prvo stigne talas savršene čokoladne arome, a za njim tek u drugom naletu stiže ukus peperminta. Savršenstvo kojem se ne može odoljeti.

Hvala Gagi na divnom receptu, nadam se da će dobiti još mnogo jednako lijepih čestitiki, pa da se svi mi sladimo i oblizujemo.

Peppermint brownies

Preporučujemo:

Srca od čokolade
Zaljubljena  srca od čokolade
Čokoladna pita
Čokoladna pita
Figaro štanglice
Figaro štanglice
Čudesne kokos štanglice
Čudesne kokos štanglice

2 thoughts on “Peppermint brownies

  1. Predivno izgledaju i prosto im osetim ukus u ustima kako si ih lepo opisala, iako ih već znam! Imaš divan dar za pisanje – sve vreme dok sam čitala sam se smejuljila, toliko si slikovito sve opisala da te maltene vidim kako po kiši ideš po nanu i psuješ me.. Hvala što si isprobala recept i dala mu svoj pečat ovom divnom prezentacijom! ❤

Leave a Reply

Your email address will not be published.